Adım 1 - Ön İnceleme
Gönderilen makaleler, yazım editörü incelemesine girmeden ve hakemlere dağıtılmadan önce baş editör ve ilgili yardımcı editörler tarafından ön incelemeye tabi tutulur. Bu aşamada, yazarlardan istenen kapak dosyadan ve makalenin kendisinden istifade edilir. Makalelerin dergide yayınlanan makaleler için belirlenen temel gereksinimlere uygun olup olmadığı değerlendirilir. Bu gereksinimler şunlardır:
Bu gereksinimlere uymayan makaleler daha ileri bir değerlendirmeye tabi tutulmaz ve yazarlarına bildirilir.
Ön incelemenin ardından, yazarlar aksi bir durum söz konusuysa bilgilendirilir. Aksi bir durum yoksa makale yazım editörü incelemesine tabi tutulur.
!!!ÖNEMLİ UYARI!!!
Sisteme yüklenecek makale kesinlikle anonim olmalıdır; yazarlar kendilerini işaret edebilecek her türlü bilgiyi makaleden kaldırmakla yükümlüdür. Çift kör hakemliğin sağlanabilmesi için makaleden yazarın/yazarların ad-soyad, çalıştığı kurum, çalışmanın ilgili tez kapsamında yapıldığı, ilgili bir proje kapsamında desteklendiği gibi bilgilerin makaleden, üstbilgi kısmından katkı sunanlar kısımlarından kaldırılması gerekmektedir. Ayrıca makale dosyasının adında da yazara işaret edebilecek hiçbir bilginin yer almaması gerekmektedir.
Adım 2 – Yazım Editörü İncelemesi
Ön incelemeden geçen makaleler yazım editörü tarafından yazım kurallarına uygun yazılıp yazılmadığı konusunda teknik bir incelemeye tabi tutulmaktadır. Bu kısımda intihal incelemesi, özet-metin genişletilmiş özet kısımlarında kelime sayısına riayet edilip edilmediği, kaynakça ve metin içi atıfların doğru yapılıp yapılmadığı, çift kör hakemliğin sağlanıp sağlanmadığı gibi hususlara bakılmaktadır. Teknik açıdan yapılan bu incelemenin ardından varsa yapılması gereken düzenlemeler yazara bildirilmekte ve yazar tarafından bu düzenlemeler tamamlandıktan sonra Alan editörü atama adımına geçilmektedir.
Adım 3 – Alan Editörü İncelemesi ve Hakem Değerlendirmesi
Yazım editörü sürecinde temel gereksinimleri karşılayan makalelere, alanında uzman akademisyenlerden bir alan editörü atanır. İlgili alan editörü makale üzerinde incelemede bulunarak bu makaleyi bilimsel olarak değerlendirebilecek donanımda 2 tane hakem belirler. Hakemler tarafından çift kör hakem değerlendirmesine tabi tutulur. Hakem değerlendirmesi sonrasında, yazarlar hakemlerin yorumlarını içeren geri bildirimleri alır ve karar (olduğu gibi kabul, minör revizyon, majör revizyon veya ret) hakkında bilgilendirilir. Değerlendirmelerden biri ret yönünde geldiği taktirde 3. bir hakem görüşü alınabilmesi için alan editöründen bir hakem daha önermesi istenir. Son hakemin değerlendirmesinden sonra nihai karar yazara tevdi edilir.
Çift kör hakem değerlendirmesinin ardından, sorumlu yazar, makalenin durumu hakkında bilgilendirileceği bir e-posta almaktadır. Karar süreci şu şekilde gerçekleşmektedir;
-Kabul: Karar kabul yönündeyse makale yayım sürecine girer ve makalenin yayın için gereken düzenlemesi süreç içerisinde yazardan istenir.
-Minör Revizyon: Yazarın istenen revizyonu gerçekleştirebilmesi için makale yazara tekrar gönderilir. Yazardan belli süreler içerisinde bu düzenlemeleri yapması istenir. Hakemler düzenlemenin ardından makaleyi tekrar görmek isterlerse yeniden hakem görüşü almak üzere revizyonu yapılmış makaleler hakemlere gönderilir ve kabul kararı alınır. Revizyonların yüzeysel olması durumunda hakemler kararı editörlüğe bıraktıklarını bildirdikleri taktirde editörlük tarafından revizyonun gerçekleştirildiği kontrol edilerek makale kabul edilebilir.
-Majör Revizyon: Bu kararda hakemler makalede esaslı düzenleme yapılmasını istemektedir. İstenen revizyonun kapsamına göre yazara revizyonu gerçekleştirmesi için uzun bir süre tanınmaktadır. Revizyon kapsamında yapılan düzenlemelerin ardından muhakkak hakem görüşleri tekrar alınmak üzere makale hakemlere yeniden gönderilir. Makale bu aşamada hakem tarafından kabul edilebilir, yeniden revizyonu istenebilir ya da reddedilebilir.
-Ret: Ret kararı, hakemin makaleyi bilime katkısı, temellendirilmesi, yöntemi vb. itibariyle esaslı eksikliklerinin olduğu yönündeki değerlendirmesi üzerine gerçekleştirilmektedir. Hakem değerlendirmesi sonucu 2 ret alan makalelere editörlükçe ret kararı verilmektedir. Tek bir ret değerlendirmesi durumunda 3. bir hakem değerlendirmesine gidilmektedir.